30 appartementen Wissesdwinger Leeuwarden

    Wissesdwinger
    Straat
    Leeuwarden
    Plaats
    najaar 2023 - begin 2025
    Start & einddatum
    eind 2024
    Startverhuur
    30
    Aantal woningen
    € 440 tot € 879
    Huurprijzen

    Aan de Wissesdwinger in Leeuwarden staat de Infirmerie. Het plan is om dit rijksmonument om te bouwen naar 24 appartementen en daarnaast 6 appartementen bij te bouwen. Het vergunningstraject loopt inmiddels.

    Verbouw

    Het gebouw wordt van binnen veranderd. De buitenzijde blijft gelijk. Op de begane grond van het gebouw komen 10 kleine appartementen. Deze appartementen zijn allemaal verschillend en hebben een woonkamer met open keuken, een eigen badkamer en toilet. Deze appartementen hebben 1 of 2 slaapkamers.

    Op de eerste verdieping komen 14 appartementen met een ruime woonkamer met open keuken, het toilet en een trap naar de etage erboven. Hier zijn 2 slaapkamers, de badkamer en een technische ruimte. 

    In het gebouw komen in totaal 24 nieuwe appartementen. De appartementen hebben geen eigen buitenruimte. Wel is er een gezamenlijke binnentuin.

    Nieuwbouw

    Aan de achterzijde van het gebouw, aan de kant van de brugwachterswoning, wordt het oude pand afgebroken. Deze wordt vervangen door nieuwbouw. In deze nieuwbouw komt half ondergronds een algemene fietsenberging voor alle bewoners van de Infirmerie.

    Op de eerste, tweede en derde verdieping komen in totaal 6 kleine appartementen. Deze appartementen hebben 2 slaapkamers.

    De geschiedenis van de Infirmerie

    Op het hoogste deel van de Wissesdwinger staat de Infirmerie, het militair hospitaal. De infirmerie werd in 1837, ter vervanging van het militaire hospitaal in de Kleine Kerkstraat, gebouwd door stadsarchitect Gerrit van der Wielen.

    Direct na de oplevering werd het gebouw echter in gebruik genomen door het provinciale gerechtshof van Friesland. In 1851 kwam het deels in gebruik als Infirmerie en werd het een armenbewaarschool. Pas in 1856 kreeg het militaire hospitaal de beschikking over het gehele gebouw.

    In 1859 stond aan de gracht ten noorden ook nog een houten loods. In 1864 werd deze vervangen door de huidige brugwachterswoning.

    In 1869 werd het gebouw uitgebreid met gaanderijen en een barak aan de binnenplaats. In 1888 werd deze barak vervangen. In 1922 werd de barak verbouwd tot badinrichting.

    In 1922-1930 werd de Infirmerie verbouwd tot Bureau voor Gemeentewerken.

    In 1982 werd de Infirmerie een school voor verpleegkundigen. In 1998 werd het complex getroffen door een grote brand. Het dak en veel van het interieur op de verdieping ging verloren. Het dak met schoorstenen en dakkapellen werd gereconstrueerd op basis van de oorspronkelijke bouwtekeningen. Zelfs het oude bestek is bewaard gebleven. Het badhuis werd gesloopt en in 2009 kwam op deze plek de nieuwbouw van een theaterzaal met trappenhuizen en overdekkingen van de binnenplaats gereed.

    Vanaf 2003 zijn wij eigenaar van dit rijksmonument. Nadat Kunstuitleen Friesland, Keunstwurk, vele kunstenaars en andere bedrijven waren vertrokken hebben wij nagedacht wat we met dit markante gebouw gingen doen.