‘Heilige huisjes’ staan nieuwbouwprojecten in de weg
19 september 2024
Koningin Máxima in gesprek
WoonFriesland komt met reeks voorstellen versnelling nieuwbouw De woningnood heeft al langere tijd aandacht bij WoonFriesland. We blijven onverminderd investeren in nieuwbouw. WoonFriesland ziet meerdere goede mogelijkheden om nieuwbouwprojecten te versnellen.
Daarmee kan de woningnood sneller en effectiever worden aangepakt. Directeur-bestuurder Sigrid Hoekstra heeft een concrete top 3 donderdag 19 september gepresenteerd aan Koningin Máxima en de ambtelijke top van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening tijdens het evenement ‘Open your mind’, van Bouwgroep Dijkstra Draisma. Het gaat om betere procedures voor flora en faunavergunningen, een andere aanpak van de aanleg van nutsvoorzieningen en het bouwen van appartementen op bestaande gebouwen.”
Betere procedures voor flora- en faunavergunningen
Flora en Fauna vinden we belangrijk als WoonFriesland. Echter op dit moment moet WoonFriesland flora- en faunavergunningen per project aanvragen. Directeur-bestuurder Sigrid Hoekstra: “Dat kan maar zo een halfjaar tot een jaar tijd kosten. Dat kan veel slimmer, maar ook beter door proactief één integraal flora- en faunaplan per gebied of per gemeente te maken. Zo’n aanpak komt bovendien de flora en fauna ten goede, want het is veel samenhangender. Op deze manier kunnen al voordat projecten beginnen, worden gestart met het verbeteren van het groen en de biodiversiteit. Als er zo’n plan ligt kunnen we daar waar het mag direct bouwen. Want we weten waar we aan moeten voldoen. Bovendien is het goedkoper voor de overheid, want het scheelt aanvullende onderzoeken waar we nu vaak mee worden geconfronteerd en inzet van externe adviseurs.”
Aanleg van nutsvoorzieningen door marktpartijen en 1 aansluiting voor meer woningen
Verder is er volgens WoonFriesland winst te halen door de aanleg van nutsvoorzieningen door marktpartijen te laten uitvoeren. Hoekstra: ”Nutsbedrijven zoals Liander en Vitens kampen met een tekort aan uitvoeringscapaciteit. Hierdoor lopen veel projecten vertraging op. Wij hebben zelf recent een jaar moeten wachten voordat we één van onze complexen met vele huurwoningen konden opleveren omdat er nog geen stroom was. De huurders maar wachten. Terwijl wij het zelf prima hadden kunnen of laten aanleggen. Waarom laat je dit niet door de corporaties zelf doen, waarbij het nutsbedrijf natuurlijk toezicht houdt op de uitvoering en de kwaliteit?”
Hoekstra: “Maak verder één collectieve aansluiting voor een appartementencomplex met 30 woningen, in plaats van 30 separate aansluitingen! Nu moet dat nog volgens wet- en regelgeving. Hierdoor kunnen we achter de meter ‘salderen’ en vergt het minder capaciteit en kosten dan 30 separate aansluitingen. Hiermee besparen we en versnellen we substantieel. Bouwtechnisch kan het gewoon!”
‘Optoppen’ van bestaande bouw
Het derde innovatieve idee om nieuwbouwprojecten te versnellen is het zogeheten ‘optoppen’ van bestaande bouw. Hoekstra: “Als we op bestaande gebouwen die daar geschikt voor zijn extra etages zetten, winnen we veel woonruimte zonder dat dit ten koste gaat van grond. Wij hebben zelf onderzoek in Leeuwarden gedaan en vastgesteld dat diverse complexen van ons daar geschikt voor zijn. En belangrijk; bestemmingsplannen zitten ons daarbij niet in de weg. Het kan en mag gewoon. In één wijk alleen al zouden we zo’n 100 woningen kunnen toevoegen. Als je dat in iedere wijk in Nederland zou doen, zou dat een enorme boost geven aan de versnelling van nieuwbouw.”
Open your mind
WoonFriesland hoopt een discussie in gang te zetten over deze onderwerpen. Sigrid Hoekstra: “De woningnood is hoog, het is één van de belangrijkste thema’s in onze huidige samenleving.” We roepen mede op veel creatiever aan de slag te gaan met oplossingen. Daar zullen hier en daar heilige huisjes voor moeten wijken, stel je daarvoor open. Naar ons idee hoeft het niet zo ingewikkeld te zijn, de drie punten die wij nu benoemen zijn daar een voorbeeld van.”
Een urgentie die ook partner Bouwgroep Dijkstra Draisma voelt. Daarom stond het evenement ‘Open your mind’ in het teken van innovatie. Zo liet de bouwgroep de nieuwe Smûk-woning zien, die bijdraagt aan het oplossen van de wereldwijde klimaat- en gezondheidsuitdagingen. De bijeenkomst werd bijgewoond door de ambtelijke top van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en Koningin Máxima.
Sigrid Hoekstra in gesprek met Koningin Máxima