Vocht en schimmel
Schimmels ontstaan door vochtproblemen en een gebrek aan frisse lucht. Met het juiste middel krijg je de schimmels weg, maar voorkomen is ook belangrijk. Schimmels kunnen namelijk schadelijk zijn voor je luchtwegen. En vochtige lucht verwarmen kost meer energie dan droge lucht. Daarom geven we een aantal tips om je te helpen.
Tips vocht en schimmel voorkomen
Om vocht en schimmel te voorkomen, moet je je huis goed ventileren. Ventileren is een herhalend proces waarbij er steeds frisse lucht in je huis komt.
Tip: Heb je een ventilatiesysteem of ventilatieroosters? Maak deze dan regelmatig schoon.
Tip: Laat de ventilatieroosters altijd open en laat de mechanische ventilatie aan staan.
Tip: Heb je geen roosters maar wel klapraampjes? Houd deze dan altijd een beetje open als je thuis bent.
Naast ventileren is luchten ook belangrijk, maar het is geen vervanging van ventileren. Luchten is tijdelijk en zorgt voor extra frisse lucht in huis. Ventileren moet 24 uur per dag, het hele jaar door gebeuren.
Tip: Lucht verstandig, bijvoorbeeld door een half uur ‘s ochtends en een half uur ‘s avonds de ramen open te zetten. Op deze manier gaat er minder warmte verloren dan wanneer je elk uur 5 minuten lucht.
Tip: Zet tijdens het koken de afzuigkap aan of zet een raam open.
Tip: Houd de deur dicht en zet het ventilatiesysteem aan tijdens het douchen. Zet na het douchen een raam open als dat mogelijk is.
In een woning wordt per dag ongeveer 7 liter vocht geproduceerd, bijvoorbeeld door te wassen, koken en douchen. Naast luchten zijn er verschillende manieren om de vochtigheid in huis te verminderen.
Tip: Kook met een deksel op de pan.
Tip: Hang je was zoveel mogelijk buiten op om te drogen.
Tip: Maak na het douchen je badkamer droog met een trekker en droog het verder af met een handdoek.
Tip: Zet een luchtvochtigheidsmeter in huis. Hiermee kun je zelf meten hoe vochtig het in huis is. De luchtvochtigheid moet tussen de 40% en 60% liggen.
Wat doen wij?
Zie je veel schimmel op meerdere plekken of komt de schimmel snel terug? Dan is er vaak een onderliggende bouwkundige oorzaak zoals een lekkage of onvoldoende ventilatiemogelijkheden. Vraag je wijkconsulent of neem contact met ons op om een oplossing te bespreken.