Rookmelders en brandveilig wonen
‘Een woningbrand overkomt mij niet,’ dat denken veel mensen…. Toch krijgt de brandweer jaarlijks duizenden meldingen van brand in een woning. Soms is er alleen schade aan spullen. Maar helaas vallen er ieder jaar ook honderden gewonden en tientallen dodelijke slachtoffers. Gelukkig kun je zelf veel doen om je huis brandveiliger te maken. Zo kun je de gevolgen van brand beperken als er toch brand uitbreekt.
Tips voor brandveilig wonen
De brandweer heeft op haar website veel folders, met praktische tips. Ook zie je daar een handige checklist voor een brandveilige woning. Je kunt er jouw leven en dat van je huisgenoten mee redden.
Zie je een gevaarlijke situatie? Meld het ons!Zie je zaken die jouw veiligheid en die van je omgeving in gevaar brengen? Meld die dan direct bij ons via telefoonnummer 088 995 22 22.
Rookmelders: wat doen ze?
Rookmelders geven een luid signaal af zodra ze rook ‘ruiken’. Zo weet je snel dat er rook of brand in je huis is. En kun je snel de brand uitmaken. Of, als dat nodig is, snel met je dierbaren naar buiten gaan. Met rookmelders in je huis wordt de kans op schade aan je gezondheid, spullen en huis kleiner. Bekijk in het filmpje van brandweer NL hoe rookmelders levens redden.
Schoonmaken is nodig om een vals alarm te voorkomen
Rookmelders zijn gevoelig voor stof. Dan kan een rookmelder afgaan terwijl er geen rook of brand is. Maak daarom de rookmelder elke 3 maanden schoon met het kleine borsteltje (opzetstuk) van je stofzuiger. Zo voorkom je een vals alarm. Ga je klussen? Scherm dan je rookmelder tijdelijk af voor stof. Zo voorkom je dat de rookmelder afgaat of stuk gaat.
Testen: voor je veiligheid
Om zeker te weten dat je rookmelder goed werkt, test je de rookmelder zelf, 1 x per maand. Je drukt dan op de testknop, onderaan de rookmelder. Je hoort dan een duidelijk alarmsignaal en het rode lampje knippert.
Verschillende typen rookmelders
We plaatsen al langere tijd rookmelders in onze huizen. Daarom hebben we verschillende typen, oudere en nieuwere. In 2022 hebben we rookmelders geplaatst in de huizen waar nog geen rookmelders aanwezig waren.
- Rookmelders van voor 2022
Nieuwbouwwoningen hebben vanaf 2003 meestal een rookmelder die aangesloten is op het lichtnet, met een batterij als back-up. Ook zijn er rookmelders met alleen een batterij. Kijk bij onze vragen en antwoorden voor meer informatie over bijvoorbeeld het vervangen van de batterij. - Rookmelders vanaf 2022
In 2022 hebben wij rookmelders in woningen geplaatst waar die nog niet aanwezig waren. Deze rookmelders zijn voorzien van een batterij die 10 jaar meegaat. De Energiewacht plaatst ze voor ons. Wil je hier meer over weten? Kijk dan bij onze vragen en antwoorden.